Mera Peak 6 476m.

Mera Peak ligger sør for Mt. Everest. Den ble først klatret 20. mai i 1953 av oberst Jimmy Roberts og Sen Tenzing. Mera Peak regnes som en av de beste "trekkingstoppene" i Nepal, dette fordi den er teknisk enkel og det kreves bare grunnleggende fjellklatringskompetanse. 
For å nå denne toppen går vi gjennom vakre Hinku-dalen som er mye mindre overfylt enn Khumbu-dalen. Og utsikten fra Mera Peak er intet annet enn spektakulært, man kan se fem av de seks høyeste fjellene i verden:
Mt. Everest (8848m), Cho Oyu (8201m), Lhotse (8516m), Makalu (8463m) og Kanchenjunga (8586m).

Norsk turleder: Marit Andreassen, Cecilie Seim eller Monica V. Carter

Pris: 59 000,- (ink. helikopter fra Kothe til Phaplu på retur)

Dag til dag program

Dag 1: Avreise fra Oslo

Dag 2: Ankomst Kathmandu (1330 m).
Transport til hotellet. Briefing Utlån av bag, sovepose og dunjakke om det trengs. Samle inn kopi av reiseforsikring. Velkomstmiddag på en tradisjonell Nepalsk restaurant

Dag 3: Fly til Phaplu (2415 m), kjører til Takshindu(3000m) og starter fjellturen.

Vi tar morgenflyet fra Kathmandu til Phaplu. Ved ankomst i Phaplu spiser vi lunch før vi blir plukket opp av en jeep som kjører oss tii til Takshindu(ca 2 t.). Her møter vi det lokale teamet vårt og starter fjellturen. Det en jevn og bratt nedstigning på omtrent 600m til Nunthala. Nunthala er en koselig liten landsby med mange hytter og hus.                  Overnatting på en Lodge. 

Fly til Phaplu: 40 min Trekking: 2 timer

Dag 4: Vi går til Kharikhola (2200 m).

Etter frokost fortsetter vi nedover ca. 500 meter til Juving Khola. Her krysser vi en hengebro og fortsetter oppover til Juving hvor vi tar en snacks-pause. Juving er en vakker landsby med appelsin-, banan- og guava-plantasje som gir en følelse av sub-tropisk jordbruksland. Vi fortsetter en jevn stigning på rundt 500 m som tar omtrent to timer og bringer oss til Kharikhola. Kharikhola er en av de største bosetningene i hele Solu Khumbu-distriktet. Denne landsbyen har en videregående skole og er en viktig utdanningsby for hele distriktet. Landsbyen har en multikulturell befolkning bestående av etniske grupper av magarer, rais, newars, tamangs og sherpas.
Overnatting på en lodge.

Trekking: 6 timer.

Dag 5: Vandring til Pangom (2900 m). 

Stien begynner med en jevn stigning. Denne dagen går vi stort sett gjennom skogen før vi når Pangom ved lunsjtider. Pangom er en pittoresk Sherpa-landsby med hytter og lokale hus. Utsikten er fantastisk. Etter lunsj står du fritt til å utforske dette flotte området på egenhånd.

Overnatting på en lodge.
Trekking: 4 timer.

Dag 6: Vandring til Nazing dingma (2720 m).
Vi vandrer en times tid oppover til passet hvor vi får vår første utsikt over Mera Peak! Vel over passet fortsetter vi i ca 2 timer nedover en bratt sti til hengebroen som krysser over til Hinku Khola. Vi stopper her for lunsj. Etter lunsj går vi jevnlig gjennom tett skog i omtrent 2 til 2 ½ time til Nazing Dingma. Nazing Dingma er en liten landsby med små hytter og ku- og yakbeite.
Overnatting på en lodge
Trekking: 6 to 7 timer.

Dag 7: Vandring til Cholem Kharka (3600 m).
Vi starter dagen over et lite pass før vi kommer til de kjente «sherpatrappene» mot Surke la-passet. Vi stopper underveis for en tepause. Vi fortsetter gjennom rhododendron og bambusskog før det åpner seg og vi kommer ut i «det fri». Etter et par timer når vi Cholem Kharka.
Overnatting på en lodge
Trekking: 4-5 timer.

Dag 8: Vandring til Panchpokhari (4200 m). Vi begynner med en bratt stigning oppover sherpatrapper mot det første av de to passene vi skal over i dag, Hurhura-passet(4286m) og videre over det høyeste passet for dagen(4500m). Det er en hytte like før toppen av det høyeste passet, vi stopper her for en liten tepause. Vi går over siste passet og ned til Panch Pokhari. Her spiser vi lunchen vår. Det er fantastisk utsikt over Hinku-dalen og toppene til Kusum Kanguru og Khyasar Khang. Vi fortsetter en enkel 40 minutters spasertur til leiren vår.

Overnatting på en lodge
Trekking: 5 til 7 timer.


Dag 9:Vandring til Kothe (3600 m).
Stien videre går i bratt terreng i ca 45 minutter til et pass. Herfra er det flott utsikt! Resten av dagen går vi omtrent bare nedover, utsikten underveis er fantastisk. Først en slakk nedoverbakke før det blir brattere nedover til elven. Her tar vi en deilig piknik-lunch. Etter lunsj stiger vi sakte oppover omtrent en time for å komme til Khote. Kothe er en liten og vakker landsby som gir inntrykk av en landsby fra en vill-vest Hollywood-film. Det er noen små boder som selger brus og sjokolader her, og man kan også finne noen enkle små lokale barer.
Overnatting på en lodge.
Trekking: 6 til 7 timer

Dag 10: Hviledag i Kothe.
Etter å ha vært på trekking i 6 dager blir det deilig med en hviledag her i Kothe. Du får også mulighet til en dusj og vaske klær denne dagen.
Overnatting på en lodge.

Dag 11: Vandrer videre Thangna (4400 m).
I dag er det en kortere tur. Vi starter dagen med en mild oppstigning langs elven. Etter cirka 4 timer når vi Thangna, dagens mål. Thangna ligger på et flatt område med fantastisk utsikt over fjelltoppene. Toppene til Kyashar Kang ligger mot nord og Kusum Kang Guru og Kangtega isbre mot nordvest. Det er en koselig liten landsby her. Vi stopper her for natten.
Overnatting på en lodge.
Trekking: 4 timer


Dag 12:  Trekking til Khare (5000 m).
I dag er det igjen en fin tur etter Hinku Khola. Det er noen bratte stigninger, men mesteparten av tiden klatrer vi gradvis uten å merke oss høyden. Vi kan se Mera Peak rett foran oss. Ved ankomst til Khare spiser vi lunsj og innkvarterer oss på Lodgen vi skal overnatte på. Om ettermiddagen utforsker vi området
Trekking: 4 timer

Dag 13:  Gåtrening og sikkerhets briefing i Khare.
I dag skal vi ha litt is-gåtrening og sikkerhetsinstruksjoner. For de som aldri har brukt dobbelboots og stegjern, er det nå mulighet til å øve på det. Etter lunsj vil vi gå gjennom nødvendige forberedelser til bestigningen.
Overnatting på en lodge.

Dag 14: Trekking til Mera La (5400 m) og setter opp Base Camp.
Vi beveger oss forsiktig og jevnlig oppover åsen. Det er en fantastisk utsikt over fjellene som omgir oss, og etter halvannen times klatring langs denne milde åsen når vi bunnen av Mera-breen. Breen starter ved en relativt bratt vegg før den slakker litt ut. Det er noen få seksjoner her hvor vi bruker tau når vi går over breen, og det er noen områder på breen hvor vi trenger å bruke stegjern. Det tar omtrent 4 til 5 timer å nå Mera La, som er et vakkert snødekket pass mellom Hinku-bassenget og Honku-bassenget som fører til Mt. Baruntse. Vi vil campe på toppen av dette passet.
Overnatting i telt.
Trekking: 4 til 5 timer

Dag 15: Sette opp midlertidig Base Camp på 5780 m.
Etter frokost fortsetter vi i sakte gange oppover breen ca. 2 til 2 ½ time til High Camp. Vi ankommer High camp ved lunsjtid. Etter lunsj gjør vi de endelige forberedelser til toppnatten! Vi vil sørge for at alt fra klatreutstyr, klær og tilbehør er klart.
Overnatting i telt.
Trekking: 3 timer

Dag 16: Toppdag! Mera Peak (6476 m).  
Til topps og tilbake til Khare: 10 til 12 timer
Vi blir vekket rundt klokken 02.00. Frokost blir servert i teltet ditt, som vil være litt musli / grøt, kjeks, nøtter og litt te. Vi anbefaler deg å ta med deg favoritt snacks til klatringen. Rundt klokka 03 begynner vi stigningen opp til Mera Peak. Stigningen oppover er bratt men overkommelig. Vi går 2-3 personer sammen i samme taulag oppover. Vi når den siste delen opp til toppen etter en jevn stigning på 5 til 6 timer. Herifra bruker vi tauruten som allerede er lagt opp og klyver oppover omtrent 50 meter med bruk av jumar.
Snart er vi på toppen!
Utsikten fra Mera Peak er intet annet enn spektakulært, man kan se fem av de seks høyeste fjellene i verden: Mt. Everest (8848m), Cho Oyu (8201m), Lhotse (8516m), Makalu (8463m) og Kanchenjunga (8586m). Etter et seirende øyeblikk tilbrakt på toppen begynner vi nedstigningen til Khare igjen.
Overnatting på Lodge i Khare.


Dag 17:  Ekstradag i tilfelle dårlig vær!

Dag 18: Vandring ned igjen til Kothe (3600 m).
Vi kommer tilbake til Kothe via Hinku-dalen. Vi ankommer Kothe tidlig, så denne dagen kan man få seg en velfortjent dusj. I Kothe tar vi også avskjed med teamet vårt.
Overnatting på en lodge.
Trekking: 5 timer

Dag 19: Helikopter til Phaplu (2415m).
Helikopter turen til Phaplu tar omtrent 15 minutter. Er vi tidlig tilbake Phaplu tar vi en jeep til Thade slik at kjøreturen neste dag blir kortere. Blir det ettermiddag flygning til Phaplu kan vi utforske landsbyen og ta en jeep dagen etter til Kathmandu.
Overnatting på en Lodge.
Helikopter: 15 minutter

Dag 20: Kjører tilbake til Kathmandu.
Kjøretid: 9 timer(270km)


Dag 21: Halv dag med sightseeing i Kathmandu.
Avskjedsmiddag.
Vi kjører til Pashupatinath, det største og viktigste hindutempel i Kathmandu. Deretter går turen til Bodhnath, en av de største stupaene i verden. Vi besøker Kathmandus gamle sentrum rundt Durbartorvet, der vi finner elegante trappetrinnsformede bygninger. Kanskje får vi et glimt av Den levende gudinne, en ung jente som blir innestengt bak vinduslemmer og bare viser seg ved høytidelige religiøse anledninger. Om kvelden går vi på en koselig restaurant i Thamel der vi har avkjedsmiddag. .

Dag 22: Hjemreisen starter.

Dag 23: Ankomst Norge!

Klikk her for Kontakt/Påmelding:
Ved påmelding betales et depositum på kr. 3 500,- .
Kontakt Høyfjellspesialisten for mer info.
Tlf.: 478 63 522
hoyfjellspesialisten@gmail.com


Været:
Oktober / november og mars / april
Trekkingdelen i lavere høyde (2500 til 3500m): På dagtid kan Max temp være rundt 10-15grader. Min temp kan være fra 3-5grader I høyere høyde (4000 til 5000 m) kan dagstemperaturen være: mellom 2-7grader på dagtid og mellom -5 til -10 nettene. På toppdagen: Du kan forvente mellom -15 til -18grader denne dagen.
Vær oppmerksom på at dette bare er generell informasjon, og at det kan variere.
Pris: kr.54 000,- (Basert på priser Mai 2022)

Prisen inkluderer:

Flyreise fra Oslo tur/retur
• Norsk turleder ved flere enn 8 deltakere. • All airport transfers and internal transportation in private vehicle
• Welcome dinner.
• 3 nights at 3 star hotel accommodation on bed and breakfast plan
• Half day guided city tour.
• Kathmandu Phaplu flight
• English speaking experienced guide
• Climbing Sherpa 1:4 (Sherpa to member ratio)
• Cook and kitchen helper
• Porters
• Use of a personal trek pack, consisting of: Duffel bag, down jacket and sleeping bag with an inner-liner.
• Use of climbing equipment: ropes, carabiners, snow pickets, jumar, ice axe, harness, and descender.
• Emergency use of Pressure bag (Gamow bag) and oxygen cylinders.
• Accommodation at lodges and camping where required with all meals during the entire expedition
• Camping and kitchen facilities.
• All meals (Breakfast, lunch and dinner) during the expedition.
• Afternoon tea/coffee service on arrival at camp.
• Boiled and treated water as needed during expedition.
• Helicopter from Kothe to Phaplu
• Private jeep from Phaplu to Kathmandu
• Climbing permits and National Park fees.
• Staff insurance, tourist service fee and all taxes applicable as per state law.
Price excludes:
• Personal accident and rescue insurance. You must provide your own rescue insurance
• Mineral water, beer, soft drinks and extra tea/coffee outside of normal meal times.
• Private room accommodation in Kathmandu unless a single supplement is paid.
• Optional tips to guides and porters.
• Visa costs.(50 dollar)
• Helicopter evacuation in the unlikely situation, although we do arrange for it and make the necessary documents so that you can claim from your insurance
Generelt drikke og tips til guider og bærere.

SPRÅK: Nepali og engelsk

VISUM: Visum er påkrevd, og kjøpes ved ankomst Kathmandu (50 USD). Ta med et passfoto.

VALUTA: Rupi. Enklest med kontanter i USD. Ha gjerne med små enheter for tips o.l.

VAKSINASJON: For vaksiner som er anbefalt, ta kontakt med vaksinasjonskontor minst to måneder før avreise. Se
Nyttige reiseråd finner du på: https://www.reisemedisin.no/

INNKJØP: Tibetanske og nepalske tepper. Utskjærte trefigurer. Sportsutstyr.

OVERNATTING I FJELLET: Sherpaene bor i Everestområdet, og de har bygget rom i tilknyting til sine hus. Det kalles lodger, og vi overnatter her om det er mulig. Standarden er enkel, men helt ok. Det er ikke mulig å booke lodgene på forhånd, og om det ikke skulle være plass, så har vi med oss gode telt.

Litt om Nepal...
I de høye Himalaya-fjellene ligger det lille fjell-landet Nepal med ca. 30 mill. innbyggere. Det er et fascinerende land på mange måter og ønsket om å komme tilbake til landet er ofte stort etter en reise. Landet har en lang historie, en fargerik kultur, spennende mennesker, nydelig natur og en av de beste vandringsmuligheter på jorda.

Nepal`s historie er nært knyttet til dets geografiske beliggende; mellom Indias fruktbare sletter og Tibet`s ørkenaktige platå. Dets posisjon mellom India og Kina har til tider betydd at landet kunne spille en mellom- og formidlerrolle mellom de to stormaktene. Andre tider har Nepal blitt invadert. Innenlands viser historien en dynamikk hvor småbyer i fjellskråningene kjempet mot hverandre om makten. Byene i Katmandudalen, Katmandu, Patan og Bhaktapur bærer ennå preg av den konkurransen som en gang utspant seg mellom mini-kongedømmer. Fra å ha et kongedømme der kongen og hans hoff regjerte, har landet i dag utviklet et demokrati. Demokratiet er ennå svakt, og frustrasjoner rundt korrupsjon og maktmisbruk kan sies å være et element i den pågående konflikten mellom regjering og "maoistiske" opprørere.

Religionen i Nepal er både hinduisme og buddhisme. Ofte er det vanskelig å skille dem, fordi mange har blandet de to religioner. Fjellfolkene og de tibetanske flyktningene i landet er buddhister.
Bak templer og palasser i Katmandudalen, over fjellene som omkranser denne dalen, ligger de virkelig store fjellene. Blant de mange flere-tusen-meters-høye fjellene finner vi verdens høyeste; Mount Everest eller Sagamata som nepaleserne selv kaller dette mektige fjellet som rager 8850 meter over havet.
Fjellene har virket som en magnet på fjellklatrere fra hele verden. Heldigvis trenger man ikke være verken profesjonell fjellklatrer, sherpa eller hete Hillary for å nå inn til dem. Med litt pågangsmot og bra helse kan de fleste besøkende vandre i stiene som leder inn og opp i varierende høyder av Himalaya-massivet.
Fjellvandring eller "trekking" er ikke den eneste aktivitet Nepal har å by på. Landet har også rafting-muligheter og sykling i fjellet er blitt svært populært. I den sydlige del av landet, på slettene langs grensen til India ligger Royal Chitwan National Park. Her er både jungel og savanner hvor man kan dra på safari. En populær måte å se villdyra på er å sette seg på elefantryggen og la den lede deg rundt i "bushen". De mer vågale kan dra på jungel-walk med erfarne lokale guider. Den bengalske tigeren er kanskje den mest spesielle dyrevarianten her, men leopard, nesehorn, krokodiller og gaseller er også spennende å "jakte" på.

Til tross for fattigdom, et liv i enkelhet og der sykdom og nød er faste følgesvenner, er nepaleserne utrolig entusiastiske. Deres hjertelige fremtreden er kanskje det som setter de dypeste spor hos dem som har besøkt Nepal. 

REISEVILKÅR for Mera Peak
1. Bestilling.
Bestillingen omfatter de ytelser som er avtalt mellom arrangøren og den reisende. Eventuelle senere avvik skal bekreftes skriftlig av arrangøren.

2. Betaling.
Ved bestilling betales et depositum på kr 3.500,-. Bestillingen er bindende for kjøperen når depositum er betalt. Kjøperen aksepterer ved bestilling. Reisearrangøren blir først bundet 1 uke etter at depositum er mottatt. Restbeløpet for reisen skal betales senest 60 dager før avreisen. Ved bestilling senere enn 60 dager før avreise, skal hele reisens pris betales umiddelbart ved bekreftelse av plass. Det taes forbehold om valuta/prisendringer.

Obs.: "Sosialantropolog Marit Andreassen Konsulenttjenester" opptrer som formidler mellom kunden på den ene siden og flyselskap, lokale agenter og hoteller på den andre siden. Således kan ikke arrangøren holdes ansvarlig for forsinkelser/innstillinger eller utgifter ved uhell, skader eller tyveri. Ved uforutsette hendinger eller "force majoure" kan det bli aktuelt å foreta programendringer f. eks. omlegging av reiserute, bytte av transportmiddel, overnattingssted, o.l. Arrangøren kan heller ikke påta seg ansvar for skader eller sykdom som den reisende måtte pådra seg under/etter reisen, - heller ikke for skadet/tapt bagasje eller verdisaker, men vil yte all den hjelp som er mulig ut fra omstendighetene.

3. Reise/sykeforsikring og avbestillingsbeskyttelse Den reisende må selv sørge for reise/sykeforsikring og evt. avbestillingsbeskyttelse. Avbestillingsbeskyttelsen ligger ofte i reiseforsikringen. Avbestillingsbeskyttelsen må gjelde fra reisen blir bestilt. Mangler
Det foreligger en mangel ved reisen dersom den reisende ikke har mottatt de ytelser som inngår i reisen ifølge arrangørens program.
Følgende regnes dog ikke som mangler: flyforsinkelser, naturkatastrofer, arbeidskonflikter, strømbrudd og tilsvarende forhold som arrangøren ikke er herre over (Force majeure).

Arrangøren kan avlyse dersom:
I. det ikke melder seg nok reisende til turen. II. forhold arrangøren ikke er herre over, så som for eksempel krig, som gjør det utilrådelig å gjennomføre reisen.
Når en reise avlyses, har den reisende krav på full tilbakebetaling av reisens pris.
Utover dette kan den reisende ikke gjøre krav gjeldende.

5. Forbehold om endringer og feil i beskrivelsen
Alle opplysninger gis med forbehold om endringer av valutakurser, priser, avreisetider og hoteller som kan inntreffe etter at reisen er bekreftet. Det tas også forbehold om eventuelle trykkfeil, eller at programmet kan bli gjennomført i motsatt rekkefølge eller med andre variasjoner som ikke endrer turens karakter.

6. Tvister og klager
Dersom det mellom arrangør og kjøper oppstår tvister som ikke kan løses i minnelighet, kan kjøperen bringe saken inn for Forbrukerrådet innen 2 uker etter at svar fra arrangøren foreligger og denne har opplyst om fristen. Klage over mangler i forbindelse med overnattingssteder og maten m.v. må fremsettes straks overfor reiseleder eller direkte til overnattingsstedet/restauranten.