Elbrus

5643 moh Europas høyeste fjell
+ opphold og sightseeing i MOSKVA

Reiseleder: Cecilie Seim

Pris:  27 500,-


Dag til dag program:

Dag 1: Avreise fra Oslo, ankomst Moskva. Innkvartering på hotell i Moskva.

Dag 2: Sightseeing i Moskva. Shopping.

Dag 3: Etter frokost tar vi fly til Mineralnye Vody i Kaukasus (2 timer). Så med minibuss til en fjell-lodge i Baksan-dalen ved foten av Elbrus, (4 timer). På denne strekningen får vi et godt inntrykk av landsbylivet i Russland, et inntrykk som er i sterk kontrast til den hypermoderne Moskva. Overnatting i lodge ved foten av Elbrus (2100 moh).

Dag 4: Akklimatiseringstur til Cheget mountain, 3600m (inkluderer stolheis). Herfra er det en flott utsikt til Elbrus og Mt. Donguz-Orun. Overnatting i samme lodge som kvelden før.

Dag 5: Vi tar banen opp til "The Barrels" 3817moh. Vi prøver stegjernene våre og går opp til Priutt 11. (4152m). Overnatting i fjell-lodgen.

Dag 6: Vi tar det med ro i fjell-lodgen til over lunch og forbereder oss til å flytte opp i fjellet og lage base camp. Om ettermiddagen tar vi banen opp og lager camp. Vi bruker tønnehyttene om det er mulig, men da det ikke lar seg gjøre å bestille disse på forhånd, må vi også være forberedt på teltleir.

Dag 7: Vi har akklimatiseringstur opp til Pastukhov Rocks (4800m). Overnatting i base camp.

Dag 8: Hviledag i BC

Dag 9: Prøver toppbestigning om vær og forhold tillater det. Går fra base camp ca. kl. 2.00 om natten for å nå Elbrus West summit, 5642m. Ofte lar det seg gjøre å bruke en beltebil opp til 4800m. Da har vi en 5-7 timers tur foran oss til toppen. Om beltebilen ikke er i drift vil turen ta 2-3 timer ekstra. Tilbaketuren til base camp tar ca. 3-4 timer.

Dag 10: Reservedag for bestigning av Elbrus. Ellers tilbake til fjellhytten i Baksandalen.

Dag 11: Reservedag for bestigning av Elbrus. Hvis vi er ferdig med Elbrus, vil vi ha en avslappingsdag i området.

Dag 12: Med minibuss til Mineralnye Vody. Fly tilbake til Moskva, og videre til Oslo, evt. en ekstra overnatting i Moskva om nødvendig.

Klikk her for Kontakt/Påmelding:
Ved påmelding betales et depositum på kr. 3500,- .
Kontakt Høyfjellspesialisten for mer info.
Tlf.: 478 63 522
hoyfjellspesialisten@gmail.com


Prisen inkluderer: fly tur-retur Oslo - Moskva. Hotell i Moskva med frokost. Sightseeing i Moskva. Flyturen tur-retur Moskva -Mineralnie Vody. Elbrus- turen med fullpensjon. All transport i følge program. Alle flyskatter.
Utgift til beltebiltransport er ikke inkludert.

Språk: Russisk, men en del kan også engelsk.

Tidsforskell: Moskva ligger to timer foran norsk tid.

Flytid: Ca 4 timers flytid fra Norge.

Visum: Visum er påkrevd.

VAKSINASJON: For vaksiner som er anbefalt, ta kontakt med vaksinasjonskontor minst to måneder før avreise. 
Nyttige reiseråd finner du på: https://www.reisemedisin.no/

Myntenhet: Rubel, kan veksles på hotellet i Moskva. Ta med US $ i cash. Mulighet med minibanker.

Moskva: Moskva er en meget fin by, og det er trygt å gå ut på egenhånd, også om kvelden. Mange internasjonale kjeder har egne butikker, og der er mye å kjøpe. Prisene er høye.
Byen er full av monumentale severdigheter, og den sovjetiske fortid er med å prege byen.

Flyturen til Mineralye Vody: Flyet vi bruker innenlands pleier være moderne Boeing eller Airbus.

Lodgene ved Elbrus: Standarden er god, dvs. her er dusj og varme og oppredd senger.

Fjellturen: Fra base camp bruker vi stegjern og skistaver. Isøks er noen ganger påkrevet. (kan leies). Teknisk sett er ikke bestigningen av Elbrus vanskelig, det er ikke klatring.
Vi har valgt august for turen, fordi vi anser det som den tryggeste tiden. Været er ganske stabilt, og temperaturen er forholdsvis høy, slik at isen er mykere. Sklifaren er dermed liten, og stegjernene får godt tak.

Tips: Det er vanlig å gi de lokale guidene på fjellturen tips.

UTSTYRSLISTE FOR ELBRUS-TUR.
Temperaturen og været på fjellet kan variere veldig. Siste stykket opp mot toppen kan ha temperatur fra 0 grader ned til -10 grader celsius. Vi kan starte en dagstur med sol og varme, men kan ende opp med vind, regn og kjølig luft. I klesveien må vi derfor være rustet for det meste. Turleder vil hver dag gi litt informasjon om egnet tøy for dagen.
Pakk fjellutstyret i stor ryggsekk eller stor bag.

Dagtursekk (minst 30 liter)
Vindtett bukse og anorakk med hette
Dunjakke
Regntøy
Flisjakke
Tykk genser
Varm mellomtykk genser
To sett ullundertrøyer med lang arm
T-skjorter eller tynne skjorter
2 stillongs
Bukse/joggebukse
Undertøy
Joggesko
Fjellstøvler
Plaststøvler (kan leies)
Gamasjer
Stegjern
Skistaver (kan leies i Baksan)
Sokker, tynne + tykke
Vindvotter eller strikkevotter + overtrekksvotter
Lue + skjerf
Shorts
Solhatt
Toalettsaker (gjerne våtservietter) + lite håndkle
Varm sovepose
Termos
Solbriller og solkrem med høy faktor, solstift for lepper
Slalombriller
Lommelykt med ekstra batterier
1 rull toalettpapir
Immodium, (fåes reseptfrie å apotek)
Druesukker, "rett i koppen", evt. nøtteblanding
Noe lesestoff

Litt om ELBRUS
Utsikten fra Elbrus toppunkt er fantastisk, 360 grader med panoramautsikt. Det føles som å stå på verdens tak, og man skuer utover Kaukasus mektige fjellkjede og snødekte isbreer.
Med sine 5643 meter er Elbrus Europas høyeste fjell. Beliggenheten er Kaukasus, og det ligger innenfor Russland.
Fjellet er en tidligere vulkan og den har to topper, Elbrus Øst topp, 5621m og Elbrus Vest topp, 5642m. Veien opp starter mot Elbrus Øst topp, man går helt oppunder toppen for så å gå vestover og inn på sadelen som binder de to fjelltopper sammen. Her ligger restene av en hytte som vær og vind har tatt knekken på. De fleste hviler her og samler krefter til den siste etappen opp mot Elbrus Vest topp. Når man endelig når platået, har man nok en tyve minutters gange før den siste lille toppen er nådd og hvor utsikten åpenbares. Veien opp er teknisk sett ikke vanskelig, men vær og vind kan gjøre turen dramatisk. Blåisen kan være skummel, så det beste er å gå når det er bra med snø, eller når mildværet har gjort isen bløt. Høydesyke er også et reelt problem om man ikke sørger for god akklimatisering.

Akklimatiseringen kan gjøres på en svært god måte ved Elbrus. Da det finnes flere gondolbaner helt opp til 3800 meter, kan dagsturene foregå stadig høyere, samtidig som man kan komme tilbake til dalen (ca. 2000m) for å overnatte. Kroppen får da ta seg godt inn igjen etter turene, og når man flytter opp i fjellet for å lage base camp, er man uthvilt og godt rustet til de neste øktene oppover for så til sist å nå toppen.

Like etter sovjetunionens fall var det mange fra vesten som kom for å bestige Europas høyeste fjell. Noen hadde akkurat dette fjellet igjen av "the seven summits". I den senere tid har fjellet hatt færre besøkende, kanskje grunnet de manglende fasilitetene. Bedre tilrettelegging helt i det siste gjør det lettere for fjellinteresserte å komme til Elbrus.
Fjellets lokale guider er ofte profesjonelle Everest-veteraner. Under sovjetunionen var de betalt av staten for å klatre hele året, nå må de klare seg selv. Arbeid som turguide på Elbrus er kanskje ikke deres største utfordring, men vi som får ha dem som guider nyter godt av deres erfaring med høyfjell.

Elbrus Vest- topp ble første gang besteget av de britiske klatrerne Grove, Walker og Gardiner i 1874. De leiet en lokal bonde, Akia Sottaev, som var åttiseks år, som guide. Han hadde tidligere, i 1874, også vært guide for den britiske klatreren Douglas Freshfield på Øst toppen. Så tidlig som i 1829 hadde bonden sammen med en kamerat, Kilar Hashirov, vært på Øst toppen for første gang.
Historien sier også at tyskerne under annen verdenskrig var oppe på toppen, plantet naziflagget som symboliserte seier over Kaukasus. Det tok ikke lang tid før russerne gjeninntok Elbrus høyeste topp, det russiske flagget ble plantet, og tyskerne måtte vike.
I dag finner man, i åssidene langs Elbrus, rester som vitner om denne tiden, detonert og også udetonert sprengstoff av russisk og tysk opprinnelse.

REISEVILKÅR for Elbrus
1. Bestilling.
Bestillingen omfatter de ytelser som er avtalt mellom arrangøren og den reisende. Eventuelle senere avvik skal bekreftes skriftlig av arrangøren.

2. Betaling.
Ved bestilling betales et depositum på kr 3.500,-. Bestillingen er bindende for kjøperen når depositum er betalt. Kjøperen aksepterer ved bestilling. Reisearrangøren blir først bundet 1 uke etter at depositum er mottatt. Restbeløpet for reisen skal betales senest 60 dager før avreisen. Ved bestilling senere enn 60 dager før avreise, skal hele reisens pris betales umiddelbart ved bekreftelse av plass. Det taes forbehold om valuta/prisendringer. Mislighold av betalingsbetingelsene ansees som annullering, og plassene kan bli solgt uten at varsel blir gitt.

Obs.: "Sosialantropolog Marit Andreassen Konsulenttjenester" opptrer som formidler mellom kunden på den ene siden og flyselskap, lokale agenter og hoteller på den andre siden. Således kan ikke arrangøren holdes ansvarlig for forsinkelser/innstillinger eller utgifter ved uhell, skader eller tyveri. Ved uforutsette hendinger eller "force majoure" kan det bli aktuelt å foreta programendringer f. eks. omlegging av reiserute, bytte av transportmiddel, overnattingssted, o.l. Arrangøren kan heller ikke påta seg ansvar for skader eller sykdom som den reisende måtte pådra seg under/etter reisen, - heller ikke for skadet/tapt bagasje eller verdisaker, men vil yte all den hjelp som er mulig ut fra omstendighetene.

3. Reise/sykeforsikring og avbestillingsbeskyttelse Den reisende må selv sørge for reise/sykeforsikring og evt. avbestillingsbeskyttelse. Avbestillingsbeskyttelsen ligger ofte i reiseforsikringen. Avbestillingsbeskyttelsen må gjelde fra reisen blir bestilt. 

4. Mangler
Det foreligger en mangel ved reisen dersom den reisende ikke har mottatt de ytelser som inngår i reisen ifølge arrangørens program.
Følgende regnes dog ikke som mangler: flyforsinkelser, naturkatastrofer, arbeidskonflikter, strømbrudd og tilsvarende forhold som arrangøren ikke er herre over (Force majeure).

Arrangøren kan avlyse dersom:
I. det ikke melder seg nok reisende til turen. Evt. Avlysning fra arrangøren må skje senest 14 dager før avreise. II. forhold arrangøren ikke er herre over, så som for eksempel krig, som gjør det utilrådelig å gjennomføre reisen.
Når en reise avlyses, har den reisende krav på full tilbakebetaling av reisens pris.
Utover dette kan den reisende ikke gjøre krav gjeldende.

5. Forbehold om endringer og feil i beskrivelsen
Alle opplysninger gis med forbehold om endringer av valutakurser, priser, avreisetider og hoteller som kan inntreffe etter at reisen er bekreftet. Det tas også forbehold om eventuelle trykkfeil, eller at programmet kan bli gjennomført i motsatt rekkefølge eller med andre variasjoner som ikke endrer turens karakter.

6. Tvister og klager
Dersom det mellom arrangør og kjøper oppstår tvister som ikke kan løses i minnelighet, kan kjøperen bringe saken inn for Forbrukerrådet innen 2 uker etter at svar fra arrangøren foreligger og denne har opplyst om fristen. Klage over mangler i forbindelse med overnattingssteder og maten m.v. må fremsettes straks overfor reiseleder eller direkte til overnattingsstedet/restauranten.

Høyfjellspesialisten
hoyfjellspesialisten@gmail.com
Tlf. 47 86 35 22