Venner og venners venner tur

Mt.Everest Base Camp + Kala Pattar 5545m

med Tommy Listøl
avreise 21. oktober 2023

Turleder: Marit Andreassen/Cecilie Seim/Monica V. Carter
Pris: 37 500,-

Dag til dag program

1 dag: Avreise fra Oslo

2 dag: Ankomst Kathmandu. Etter innkvartering på hotell tar vi en tur på byen.

3 dag:Vi reiser med småfly opp til Lukla som ligger 2827 m.o.h. Her møter vi bærerne og guidene våre. Vi går til Phakding 2600 m.o.h., en lett vandring.

4 dag: Vi går til Namche Bazar (3446 m.o.h). Denne fjell-landsbyen blir kalt sherpaenes hovedstad. Her er bl.a. et av verdens høyestliggende postkontor, og her kan man handle, f. eks. strikkede plagg av jakoksegarn.

5 dag: Denne dagen bruker vi til akklimatisering. Vi går tur i området, prøver å komme oss litt opp i høyden. Her vil vi også få en nydelig utsikt til Mount Everest.

6 dag: Vi vandrer videre blant rhododendronbusker i storslått natur til vi når Tengboche(3867 m.o.h.). Her ligger et buddhistkloster. Vi er nå omringet av kjente fjell som Ama Dablam (6985 m.o.h), Kang Taiga(6685 m.o.h.), Taboche(6542 m.o.h.) og Khumbila(5761 m.o.h.). Selve leiren ligger vendt mot Mount Everest(8850 m.o.h.), Lhotse(8516 m.o.h.) og Nuptse(7879 m.o.h.). Er vi heldige, får vi en vakker solnedgang over fjelltoppene.

7 dag: Turen går til Dingboche (4300 m.o.h.). Stien går først nedover til Devuche, krysser elven Imja Khola, og vi passerer mange flotte mani steiner før vi når Pangboche. Her er også et buddhistkloster. Ut på ettermiddagen kommer vi til Dingboche hvor vi overnatter.

8 dag: Akklimatiseringsdag. Man kan ta det med ro og slappe av eller være med på en tur som går rett opp til en 5000m-topp. Dette er en halvdagstur med flott utsikt mot Island Peak (6100moh) og Makalu 8481 m.o.h.

9 dag: Denne dagen går vi sakte men sikkert til Lobuje (4939 m.o.h.). Terrenget endrer seg, det er mer bart og masse lavtvoksende urter. Det begynner også å bli kjøligere, og det er godt å komme frem lodgen.

10 dag: Vi starter tidlig med vandring i sakte tempo og går gjennom morenelandskap til vi når Gorak Shep (5160 m.o.h.) Her spiser vi lunsj og går deretter helt inn til Everest Base Camp. Overnatting i Gorak Shep.

11 dag: Tidlig om morgenen går vi til Kala Pattar (5545 m.o.h.) med sin spektakulære utsikt til Mt. Everest. Deretter går turen tilbake til Periche.


12 dag: Så går turen til Portche (3900 m.o.h.). Turen hit er en opplevelse!

13 dag: Vi går til Kumjung (3700 m.o.h). Dette er en typisk sherpa-landsby. Vi kan besøke sykehuset som Hillery har vært med å starte, og vi kan også besøke klosteret som oppbevarer skalpen av "den avskyelige snømannen"...

14 dag: Vi går via Namche til Phakding.

15 dag: Fra Phakding er det halv dags gange til Lukla. Her har vi avskjedsfest med våre bærere og guider.

16 dag: Vi reiser med fly tilbake til Kathmandu. Om ettermiddagen er det tid for shopping.

17 dag: Sightseeing i Kathmandu. Vi kjører til Pashupatinath, det største og viktigste hindutempel i Kathmandu. Deretter går turen til Bodhnath, en av de største stupaene i verden. Vi besøker Kathmandus gamle sentrum rundt Durbartorvet, der vi finner elegante trappetrinnsformede bygninger. Kanskje får vi et glimt av Den levende gudinne, en ung jente som blir innestengt bak vinduslemmer og bare viser seg ved høytidelige religiøse anledninger. Om kvelden går vi på en meget spesiell restaurant der vi får nasjonal festmiddag. Vi blir underholdt med danser fra ulike folkegrupper i landet.

18 dag: Fridag i Kathmandu.

19 dag: Om ettermiddagen starter hjemreisen, evt. dagreise med ankomst Oslo samme kveld.

20 dag: Ankomst Oslo om formiddagen

Klikk her for Kontakt/Påmelding:                                           Ved påmelding betales et depositum på kr. 3500,- .     Kontakt Høyfjellspesialisten for mer info.                              Tlf: 478 63 522                         hoyfjellspesialisten@gmail.com


Prisen inkluderer:T/r Oslo Kathmandu.Fly t/r Lukla.Trekking-tillatelser og parkavgifter, samt fullpensjon på trekking i Everest-området.I Kathmandu hotel b/b. Nasjonal festmiddag i Kathmandu. Sightseeing i Kathmandu m/inngangsbilletter. Norsk guide

Prisen inkluderer ikke: Evt. overnatting for flytilslutning i Norge. Enkeltom på turen. Vaksinasjoner og forsikringer. Visum Generelt drikke og tips til guider og bærere.SPRÅK: Nepali og engelsk

VISUM: Visum er påkrevd, og kjøpes ved ankomst Kathmandu (50 USD).

VALUTA: Rupi. Enklest med kontanter i USD. Ha gjerne med små enheter for tips o.l.

VAKSINASJON: For vaksiner som er anbefalt, ta kontakt med vaksinasjonskontor minst to måneder før avreise. Se
Nyttige reiseråd finner du på: https://www.reisemedisin.no/

INNKJØP: Tibetanske og nepalske tepper. Utskjærte trefigurer. Sportsutstyr.

OVERNATTING I FJELLET: Sherpaene bor i Everestområdet, og de har bygget rom i tilknyting til sine hus. Det kalles lodger, og vi overnatter her. Standarden er enkel, men helt ok

TEMPERATUR På fjellet mars- april og okt. - nov: Max rundt 20 plussgrader. Minimum ca. 5 plussgrader. Om natten kan det synke til 0 grader. Over 3500m ca. 12 grader pluss dagtid, og 1-10 minusgrader om natten. Kan være stor variasjon.
I Kathmandu: Max, rundt 25 grader. Minimum rundt 12 grader.

UTSTYRSLISTE FOR FJELLTUREN:
Varmt tøy som for norsk fjellvinter.
Undertøy.
2 stillongs.
Votter.
Lue.
Vindtett/vanntett bukse og jakke.
Ullklær.
(Kveldene kan være ganske kjølige, og høyden gjør at det også føles ekstra kaldt).
Joggesko og varme turstøvler.
Sokker.
Shorts.
Varm sovepose.
Dunjakke
Solbriller og solkrem med høy faktor.
Vannflaske.
Hodelykt.
Våtservietter.
T-skjorter og solhatt.
Druesukker, etc.
Imodium, plaster mot gnagsår.
Dagtursekk.
Fjellutstyret pakkes i stor bag og bæres av bærerne.

Litt om Nepal...
I de høye Himalaya-fjellene ligger det lille fjell-landet Nepal med ca. 30 mill. innbyggere. Det er et fascinerende land på mange måter og ønsket om å komme tilbake til landet er ofte stort etter en reise. Landet har en lang historie, en fargerik kultur, spennende mennesker, nydelig natur og en av de beste vandringsmuligheter på jorda.

Nepal`s historie er nært knyttet til dets geografiske beliggende; mellom Indias fruktbare sletter og Tibet`s ørkenaktige platå. Dets posisjon mellom India og Kina har til tider betydd at landet kunne spille en mellom- og formidlerrolle mellom de to stormaktene. Andre tider har Nepal blitt invadert. Innenlands viser historien en dynamikk hvor småbyer i fjellskråningene kjempet mot hverandre om makten. Byene i Katmandudalen, Katmandu, Patan og Bhaktapur bærer ennå preg av den konkurransen som en gang utspant seg mellom mini-kongedømmer. Fra å ha et kongedømme der kongen og hans hoff regjerte, har landet i dag utviklet et demokrati. Demokratiet er ennå svakt, og frustrasjoner rundt korrupsjon og maktmisbruk kan sies å være et element i den pågående konflikten mellom regjering og "maoistiske" opprørere.

Religionen i Nepal er både hinduisme og buddhisme. Ofte er det vanskelig å skille dem, fordi mange har blandet de to religioner. Fjellfolkene og de tibetanske flyktningene i landet er buddhister.
Bak templer og palasser i Katmandudalen, over fjellene som omkranser denne dalen, ligger de virkelig store fjellene. Blant de mange flere-tusen-meters-høye fjellene finner vi verdens høyeste; Mount Everest eller Sagamata som nepaleserne selv kaller dette mektige fjellet som rager 8850 meter over havet.
Fjellene har virket som en magnet på fjellklatrere fra hele verden. Heldigvis trenger man ikke være verken profesjonell fjellklatrer, sherpa eller hete Hillary for å nå inn til dem. Med litt pågangsmot og bra helse kan de fleste besøkende vandre i stiene som leder inn og opp i varierende høyder av Himalaya-massivet.
Fjellvandring eller "trekking" er ikke den eneste aktivitet Nepal har å by på. Landet har også rafting-muligheter og sykling i fjellet er blitt svært populært. I den sydlige del av landet, på slettene langs grensen til India ligger Royal Chitwan National Park. Her er både jungel og savanner hvor man kan dra på safari. En populær måte å se villdyra på er å sette seg på elefantryggen og la den lede deg rundt i "bushen". De mer vågale kan dra på jungel-walk med erfarne lokale guider. Den bengalske tigeren er kanskje den mest spesielle dyrevarianten her, men leopard, nesehorn, krokodiller og gaseller er også spennende å "jakte" på.

Til tross for fattigdom, et liv i enkelhet og der sykdom og nød er faste følgesvenner, er nepaleserne utrolig entusiastiske. Deres hjertelige fremtreden er kanskje det som setter de dypeste spor hos dem som har besøkt Nepal.

REISEVILKÅR for Everest Base Camp og Kala Pattar
1. Bestilling.
Bestillingen omfatter de ytelser som er avtalt mellom arrangøren og den reisende. Eventuelle senere avvik skal bekreftes skriftlig av arrangøren.

2. Betaling.
Ved bestilling betales et depositum på kr 3.500,-. Bestillingen er bindende for kjøperen når depositum er betalt. Kjøperen aksepterer ved bestilling. Reisearrangøren blir først bundet 1 uke etter at depositum er mottatt. Restbeløpet for reisen skal betales senest 60 dager før avreisen. Ved bestilling senere enn 60 dager før avreise, skal hele reisens pris betales umiddelbart ved bekreftelse av plass. Det taes forbehold om valuta/prisendringer.

Obs.: "Sosialantropolog Marit Andreassen Konsulenttjenester" opptrer som formidler mellom kunden på den ene siden og flyselskap, lokale agenter og hoteller på den andre siden. Således kan ikke arrangøren holdes ansvarlig for forsinkelser/innstillinger eller utgifter ved uhell, skader eller tyveri. Ved uforutsette hendinger eller "force majoure" kan det bli aktuelt å foreta programendringer f. eks. omlegging av reiserute, bytte av transportmiddel, overnattingssted, o.l. Arrangøren kan heller ikke påta seg ansvar for skader eller sykdom som den reisende måtte pådra seg under/etter reisen, - heller ikke for skadet/tapt bagasje eller verdisaker, men vil yte all den hjelp som er mulig ut fra omstendighetene.

3. Reise/sykeforsikring og avbestillingsbeskyttelse Den reisende må selv sørge for reise/sykeforsikring og evt. avbestillingsbeskyttelse. Avbestillingsbeskyttelsen ligger ofte i reiseforsikringen. Avbestillingsbeskyttelsen må gjelde fra reisen blir bestilt. Mangler
Det foreligger en mangel ved reisen dersom den reisende ikke har mottatt de ytelser som inngår i reisen ifølge arrangørens program.
Følgende regnes dog ikke som mangler: flyforsinkelser, naturkatastrofer, arbeidskonflikter, strømbrudd og tilsvarende forhold som arrangøren ikke er herre over (Force majeure).

Arrangøren kan avlyse dersom:
I. det ikke melder seg nok reisende til turen. II. forhold arrangøren ikke er herre over, så som for eksempel krig, som gjør det utilrådelig å gjennomføre reisen.
Når en reise avlyses, har den reisende krav på full tilbakebetaling av reisens pris.
Utover dette kan den reisende ikke gjøre krav gjeldende.

5. Forbehold om endringer og feil i beskrivelsen
Alle opplysninger gis med forbehold om endringer av valutakurser, priser, avreisetider og hoteller som kan inntreffe etter at reisen er bekreftet. Det tas også forbehold om eventuelle trykkfeil, eller at programmet kan bli gjennomført i motsatt rekkefølge eller med andre variasjoner som ikke endrer turens karakter.

6. Tvister og klager
Dersom det mellom arrangør og kjøper oppstår tvister som ikke kan løses i minnelighet, kan kjøperen bringe saken inn for Forbrukerrådet innen 2 uker etter at svar fra arrangøren foreligger og denne har opplyst om fristen. Klage over mangler i forbindelse med overnattingssteder og maten m.v. må fremsettes straks overfor reiseleder eller direkte til overnattingsstedet/restauranten.