Familien Carter til Mt.Everest Base Camp 

DAG TIL DAG PROGRAM

25.mars: Avreise fra Norge(Fabian, Maria&Jonathan)

26.mars: Ankomst Delhi

27.mars: Flyr til Kathmandu, kjører til Ramechap.

28.mars: Vi reiser med småfly opp til Lukla som ligger 2827 m. Her møter vi bærerne og guidene våre. Vi går til Phakding 2600 m, en lett vandring.

29.mars: Vi går til Namche Bazar (3446 m). Denne fjell-landsbyen er sherpaenes hovedstad. Her er bl.a. et av verdens høyestliggende postkontor.

30.mars: Denne dagen bruker vi til akklimatisering. Vi går tur i området, prøver å komme oss litt opp i høyden. Her vil vi også få en nydelig utsikt til Mount Everest.

31.mars: Vi vandrer videre blant rhododendronbusker i storslått natur til vi når Tengboche(3867 m). Her ligger et buddhistkloster. Vi er nå omringet av kjente fjell som Ama Dablam (6985 m), Kang Taiga(6685 m), Taboche(6542 m) og Khumbila(5761 m). Selve leiren ligger vendt mot Mount Everest(8850 m), Lhotse(8516 m) og Nuptse(7879 m). Er vi heldige, får vi en vakker solnedgang over fjelltoppene. (De som vil gå til Ama Dablam BC(4500m) går videre til Pangboche(3985m), sover der, og går oppom ABC på veien til Dingboche dagen etter. I Dingboche treffer man turfølget igjen).

1.april: Turen går til Dingboche (4300 m). Stien går først nedover til Devuche, krysser elven Imja Khola, og vi passerer mange flotte mani steiner før vi når Pangboche. Her er også et buddhistkloster. Ut på ettermiddagen kommer vi til Dingboche hvor vi overnatter.

2.april: Akklimatiseringsdag. Man kan ta det med ro og slappe av eller være med på en tur som går rett opp til en 5000m-topp. Dette er en halvdagstur med flott utsikt mot Island Peak (6100m) og Makalu 8481 m.

3.april: Denne dagen går vi sakte men sikkert til Lobuje (4939 m). Terrenget endrer seg, det er mer bart og masse lavtvoksende urter. Det begynner også å bli kjøligere, og det er godt å komme frem lodgen.

4.april: Vi starter tidlig med vandring i sakte tempo og går gjennom morenelandskap til vi når Gorak Shep (5160 m). Her spiser vi lunsj og går deretter helt inn til Everest Base Camp. Overnatting i Gorak Shep.

5.april: Så går turen til Pheriche(4371 m). De som vil gå oppom Kala Pattar(5545m) står tidlig opp denne morgen og går opp til Kala Pattar for å se soloppgangen herifra. 


6.april: Vi går tilbake til Namche. 

7.april: Fra Namche er det halv dags gange til Lukla. Her har vi avskjedsfest med våre bærere og guider.

8.april: Vi reiser med fly tilbake til Ramecap, og derfra kjører vi til Kahtmandu og tar inn på hotell. Sightseeing i Kathmandu

9.april: Flyr tilbake til Delhi. . 

10.april: Flyr fra Delhi tidlig morgen, ankomst Norge om ettermiddagen(Fabian, Maria&Jonathan)



SPRÅK: Nepali og engelsk 

OVERNATTING I FJELLET: Sherpaene bor i Everestområdet, og de har bygget rom i tilknyting til sine hus. Det kalles lodger, og vi overnatter her. Standarden er enkel, men helt ok. I Kathmandu bor vi på hotell.

TEMPERATUR: På fjellet mars- april: Max rundt 20 plussgrader. Minimum ca. 5 plussgrader. Om natten kan det synke til 0 grader. Over 3500m ca. 12 grader pluss dagtid, og 1-10 minusgrader om natten. Kan være stor variasjon.
I Kathmandu: Max, rundt 25 grader. Minimum rundt 12 grader.

UTSTYRSLISTE FOR FJELLTUREN:
Varmt tøy som for norsk fjellvinter.
Undertøy.
2 stillongs.
Votter.
Lue.
Vindtett/vanntett bukse og jakke.
Ullklær.
(Kveldene kan være ganske kjølige, og høyden gjør at det også føles ekstra kaldt).
Joggesko og varme turstøvler.
Sokker.
Shorts.
Varm sovepose.
Dunjakke
Solbriller og solkrem med høy faktor.
Vannflaske.
Hodelykt.
Våtservietter.
T-skjorter og solhatt.
Druesukker, etc.
Imodium, plaster mot gnagsår.
Dagtursekk.
Fjellutstyret pakkes i stor bag og bæres av bærerne.

Litt om Nepal...
I de høye Himalaya-fjellene ligger det lille fjell-landet Nepal med ca. 30 mill. innbyggere. Det er et fascinerende land på mange måter og ønsket om å komme tilbake til landet er ofte stort etter en reise. Landet har en lang historie, en fargerik kultur, spennende mennesker, nydelig natur og en av de beste vandringsmuligheter på jorda.

Nepal`s historie er nært knyttet til dets geografiske beliggende; mellom Indias fruktbare sletter og Tibet`s ørkenaktige platå. Dets posisjon mellom India og Kina har til tider betydd at landet kunne spille en mellom- og formidlerrolle mellom de to stormaktene. Andre tider har Nepal blitt invadert. Innenlands viser historien en dynamikk hvor småbyer i fjellskråningene kjempet mot hverandre om makten. Byene i Katmandudalen, Katmandu, Patan og Bhaktapur bærer ennå preg av den konkurransen som en gang utspant seg mellom mini-kongedømmer. Fra å ha et kongedømme der kongen og hans hoff regjerte, har landet i dag utviklet et demokrati. Demokratiet er ennå svakt, og frustrasjoner rundt korrupsjon og maktmisbruk kan sies å være et element i den pågående konflikten mellom regjering og "maoistiske" opprørere.

Religionen i Nepal er både hinduisme og buddhisme. Ofte er det vanskelig å skille dem, fordi mange har blandet de to religioner. Fjellfolkene og de tibetanske flyktningene i landet er buddhister.
Bak templer og palasser i Katmandudalen, over fjellene som omkranser denne dalen, ligger de virkelig store fjellene. Blant de mange flere-tusen-meters-høye fjellene finner vi verdens høyeste; Mount Everest eller Sagamata som nepaleserne selv kaller dette mektige fjellet som rager 8850 meter over havet.
Fjellene har virket som en magnet på fjellklatrere fra hele verden. Heldigvis trenger man ikke være verken profesjonell fjellklatrer, sherpa eller hete Hillary for å nå inn til dem. Med litt pågangsmot og bra helse kan de fleste besøkende vandre i stiene som leder inn og opp i varierende høyder av Himalaya-massivet.
Fjellvandring eller "trekking" er ikke den eneste aktivitet Nepal har å by på. Landet har også rafting-muligheter og sykling i fjellet er blitt svært populært. I den sydlige del av landet, på slettene langs grensen til India ligger Royal Chitwan National Park. Her er både jungel og savanner hvor man kan dra på safari. En populær måte å se villdyra på er å sette seg på elefantryggen og la den lede deg rundt i "bushen". De mer vågale kan dra på jungel-walk med erfarne lokale guider. Den bengalske tigeren er kanskje den mest spesielle dyrevarianten her, men leopard, nesehorn, krokodiller og gaseller er også spennende å "jakte" på.

Til tross for fattigdom, et liv i enkelhet og der sykdom og nød er faste følgesvenner, er nepaleserne utrolig entusiastiske. Deres hjertelige fremtreden er kanskje det som setter de dypeste spor hos dem som har besøkt Nepal.